måndag 28 december 2009
Livet, universum och allting.
Det är ändå ingen anledning att sluta äta av kaksmeten. Trots att illamående är fett överskattat. En annan sak som är fett överskattat, är nyårsafton. Det är så trååååkigt! Nyårsafton kommer aldrig att kunna uppfylla någons förväntningar, någonsin. Så det är lika bra att ge upp. Jag har som bäst haft ganska trevligt på nyår, och alltid varit lika nöjd när det är över. I år ska jag jobba.
Jag har däremot en nyårslöfte: jag ska bli en sån som alltid har det rent och prydligt hemma. Sen när jag har lyckats bli sån, ska jag börja fälla dryga kommentarer om människor som har det stökigt hemma, säga typ "men kom igen, hur svårt är det? Det är väl bara att diska efter sig!" Det ska bli jättekul, mycket roligare än nyårsafton. Jag har höga förväntningar på 2010!
onsdag 23 december 2009
Gästspel i verkligheten
Igår gjorde jag ett välmenat men i slutändan ändå misslyckat försök att på engelska förklara för en turist vad skillnaden mellan homogeniserad och icke-homogeniserad mjölk är. Jag är rätt säker på att hon inte köpte någon mjölk.
tisdag 22 december 2009
En azaleas död
Men tyvärr, mina försök att ge den vatten slog inte väl ut. Den tvärdog. Jag kan bara dra den slutsatsen att azaleor inte tål vatten. Nu har jag låtit bli att ge den vatten ett tag, men det har inte alls hjälpt, och jag börjar bli lite irriterad. Det är en mycket krävande växt, det här! Det är växtrikets pandabjörn, skulle jag vilja påstå. Pandan är världens sämsta djur, om de inte får ha det precis som de vill så lägger de sig ner och dör. Precis som min krukväxt. Jag känner mig fett ouppskattad, faktiskt.
söndag 20 december 2009
Julfryntlighet
Så här ska ni får lite goda råd och uppmuntran på vägen mot den julefrid vi alla önskar.
1. Nej, julskyltningen började inte tidigare än vanligt i år. Det sägs varje år, och det är inte sant. Hade det varit sant, så skulle vi ha haft julpynt i april nu, efter att ha gått varvet runt ett par gånger. Julpyntandet i affärer börjar i slutet av november. Varje år. Det är bara så att du inte är förberedd, och att julen kommer som en överraskning varje år. Men det är ok.
2. Julen har heller inte blivit mer kommersialiserad, och vi har inte tappat bort vad julen egentligen handlar om. Även det här klagomålet har ett antal år på nacken, och har antagligen hörts ända sedan kristendomen shanghaiade firandet av vintersolståndet, och förlade Jesus födelsedag där. Han är antagligen född på våren, precis som de flesta andra. Vintersolståndet är förresten imorgon, så om ni vill vara riktigt traditionellt julfascistiska så är det då ni ska fira. Googla julblot för instruktioner. Poängen är, man får faktiskt fira precis hur man vill, och av vilken sopig anledning som helst.
3. Vem tror du att du lurar? Köp mer vin. Du vet att det kommer att gå åt.
4. Årets julklapp är samarin, inte ännu en chokladask.
5. Slappna av. Det är över snart.
lördag 19 december 2009
Nu räcker det
Det är inte ok att leta reda på var någon som inte ens gett en sitt efternamn bor, och sen skriva brev och ringa. Det är definitivt inte ok att ringa fem gånger på en förmiddag. Jag svarar inte, EFTERSOM JAG INTE VILL HA MED DIG ATT GÖRA!
Det är ni som är konstiga, och jag som är normal.
Men vet ni? Det räcker nu. För vi är vuxna, och nu är det ni som är konstiga, och jag som är normal. För vuxna människor är det lika normalt att inte dricka som att dricka lite grann. Vad som däremot inte är normalt, inte är acceptabelt eller särskilt värdigt, är att vara trettio och dricka på samma sätt som när man var arton.
Mitt förslag här är att alla turas om att vara nykter en helg, och titta på. Se hur det ser ut utifrån, och fundera igenom om det är något ni känner att ni vill stå för. Det är svårt att respektera en människa som frivilligt ger bort sin värdighet på det sättet.
Jag försöker inte påstå att vuxna människor inte kan dricka alkohol, bara att vuxna människor bör hantera alkohol som just, vuxna människor. Alla får naturligtvis leva sina liv som de vill, men kom ihåg: det är jag som är normal nu. Och ni som inte riktigt hänger med.
fredag 4 december 2009
Babblar på
torsdag 3 december 2009
Det tar sig
onsdag 2 december 2009
Pedagogiska utmaningar i en skola för alla, del 1
Fröken Josefina: Näe..vad gulliga ni är...det var tamejfan det finaste jag hört sen...
vg, blir det bra eller?
tisdag 1 december 2009
Pendeltåg - lite blandade känslor
Men när jag skulle åka hem i eftermiddags, så kom tåget faktiskt. Det var trevligt. Imorgon reclaimar jag julen. Ni ska få se.
fredag 27 november 2009
Jag förlorade något idag
Egentligen skyddade jag mina kontaktuppgifter alldeles försent. Men det kanske hjälper till nästa gång. Det verkar ju vara höstens tema.
Och jag förlorade något idag.
Böcker, och sånt
Det är ett "jag vill berätta vem jag är (läs: hur intressant jag är)test". Som en blandband man tar med sig till en fest, ungefär, för att ens låtval visar ens inre storhet. Det är syftet. Precis som syftet med en blogg. Fast här är det i bokstavsordning.
Först ut är (som sig bör) bokstaven A:
1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.
När jag var sexton läste jag Antigone första gången. Det var som ett knytnävslag i magen, och jag kände att jag svävade för att det var så fantastiskt bra. Är man tillräckligt pretentiös behöver man inte knark.
2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.
När jag var liten fick jag av min farmor en bok som hette Barnens bibel. Det var gamla testamentet berättat som en saga för barn. Det hela var märkligt eftersom min farmor var övertygad och ganska benhård ateist, men som jag minns det fick vi den av henne. Jag läste berättelserna om hämnd och fasa, och tänkte att det verkade vara ett ganska trevligt ställe. Jag minns att jag bad min mamma att vi skulle åka till landet där allt det där spännande utspelade sig, och att hon talade om för mig att det var en dålig idé eftersom det var krig där. Det här var före konceptet konfliktturism.
3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?
Jag vet inte, men jag minns Vem ska trösta Knyttet? väldigt väl. Stackars Knyttet som var helt ensam, och som inte hade några kompisar. Världen var så kall och ogästvänlig för Knyttet, tills han träffade lille Skruttet, som var räddare än var han var, och tillsammans var de starka. Jag är lite tveksam till budskapet i boken, men den rimmar och min pappa kallade mig för lilla skruttet när jag var liten.
4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.
När jag var liten gillade min bror och jag serier väldigt mycket. Tintin, Lucky Luke, Spirou och Nicke, osv. En av Jens favoriter var Tintin i Kongo. Och till vårt försvar, vi fattade ju inte! Vi visste inte vad rasism var, dessutom växte vi ju upp i medelklassghettot Birkastan, vi kände ju inga utlänningar. Enligt uppgift var jag tre år gammal första gången jag såg en afrikansk man, och jag började gråta. Men jag var också ett ganska skärrat barn, något som har visat sig ligga i släkten.
Mamma brukade läsa högt för oss, och när Jens ville att hon skulle läsa Tintin i Kongo hoppade hon över de allra värsta bitarna. Tyvärr var det de som vi tyckte var roligast. Till vårt försvar så växte ingen av oss upp till sverigedemokrater, så vi klarade oss ganska bra. Trots Tintins kolonialistiska eskapader.
Alltså: jag är pretentiös, smygreligiös, lider av elektrakomplex och undkom med nöd och näppe att bli nazist. Häpp!
måndag 23 november 2009
80%
Men sen började jag arbeta på riktigt, och vad hände? Jo, ut ur mina inre mörka djup kravlar en over-achiever fram! Helt plötsligt är det viktigt för mig att vara bäst. Jag mår lite dåligt när en lektion inte var en fullständig succé, eller när nån elev verkar ha hoppat av min kurs. Det går så långt att jag blir hemskickad av chefen som ser att jag jobbar lite för mycket.
Det här är naturligtvis inte en utveckling som kan tolereras. Den är ohälsosam, och framför allt naturvidrig- jag föddes lat och ska tamejfan dö lat också! Så vad gör man?
Jo, jag har en teori: 80%. Åttio procent av det uppsatta målet, är nästan alltid tillräckligt bra. Om jag hinner med åttio procent av vad jag hade tänkt göra, så innebär det att jag är färdig. Överlag tror jag på att det är viktigt att lära sig att nöja sig, att inse att bra nog faktiskt är alldeles utmärkt nästan jämt. Det är ok om ens barn är lite knubbiga, ens man korkad är lite och man själv lite tråkig. Det går bra ändå. Om jag är en bra lärare till 80%, så räcker det.
Men det är inte alltid livet går med på att man skär ner på kraven på det här viset, så jag har lite användbara tips för er som tänker att det här låter intressant.
1. Orkar du inte jobba? Fulkompa! Lite mycket på jobbet? Gå och fika! När man är vuxen så heter det inte att man skolkar, man fulkompar. Därmed inte sagt att jag gör det, naturligtvis. Bara för att jag kommit på ordet.
2. Orkar du inte träna? Bli lite tjock, vafan, vem bryr sig.
3. Orkar du inte gå ut? Tv:n är också en kompis.
4. Laga mat? Sockerkakssmet är också mat (se punkt 2).
Frågor på det? Kommentarer?
onsdag 18 november 2009
Allmän info
På grund av risken för smittspridning, så highfive-ar vi inte saker längre, vi gör jazzhänder istället.
Så idag: jazzhänder för pendeltåget!
tisdag 17 november 2009
Att imponera på sin omgivning
Min teori är att det var nåt som hände på Lärarhögskolan, att någon gång under kanske sista terminen plockades de blivande lärarna ut ur föreläsningssalarna, och genomgick en liten med mycket specifik lobotomering. Denna hjärnoperation tog bort alla möjligheter för lärarna att någonsin kunna hantera ens en fjärrkontroll, något som offren för ingreppet aldrig insåg hände.
Det är fortfarande min teori. Jag har aldrig varit särskilt intresserad av hemelektronik. Jag läser aldrig bruksanvisningar, istället chansar jag mig fram. Men nu har även det alternativet försvunnit.
Jag har blivit läraren som står framför klassen och frågar om det finns nån som är bra på dvd-spelare. På riktigt. Jag kallar det för teknisk slapstick, men det är ändå ingen som verkar tycka att det är charmigt. Några exempel:
1. Förra veckan började min dator tjuta. Allt hängde sig, och den tjöt som en elev som ska vaccineras mot svinfluensan. Efter att ha startat om den, samt blängt ilsket på den en stund hade jag slut på metoder att ta till för att lösa problemet, så jag sprang iväg och hämtade arbetsplatsens dataansvarige. Som tittar på eländet två sekunder, och sedan flyttar på en pärm som låg och tryckte ner Esc-tangenten.
2. Jag ska ha lektion med en av skolans mest svårflörtade klasser, och vi ska titta på film. Men när jag sätter i VHS-kassetten, så händer ingenting. Allt knastrar, och klassen tittar på mig som om jag var lite lätt efterbliven. Jag springer ut och hämtar läraren som precis har haft lektion i klassrummet, som jag vet har använt tekniken. Han tittar på kassetten och säger:
-Men Josefina, du har ju inte spolat tillbaka den!
Ridå.
3. (Bonuspunkt, mer om finmotorik och brist på allmän koll än teknik). I torsdags hade jag en kort paus mitt i en lektion, som jag ägnade åt att äta en stor bit chokladtårta. Jag hade bråttom och vräkte i mig biten som om jag hade ätstörningar. När jag kom hem, och såg mig själv i spegeln, så upptäckte jag att jag hade chokladglasyr över hela hakan.
söndag 8 november 2009
Dagen i bilder
Först lagade jag en helstekt gås (bild 1). Sen åt vi upp den (bild 2). Därefter åt vi soufflé, den finns det tyvärr ingen bild på eftersom den existerade i sinnevärlden så väldigt kort tid. Jag åt fyra portioner, trots att jag mådde illa redan efter portion två.
Sen fick jag två stycken lampetter (bild 3) i tenn från 1932. De sitter nu som bilden visar på min vägg. Lite snett, men det känns bra ändå. Lampetterna skapar lite kulturell och sofistikerad atmosfär, vilket jag är mycket nöjd med. Blir säkert ännu bättre med ljus i.
lördag 7 november 2009
Dans och pretentioner
Hur som helst, för att spola framåt lite så tillbringade jag gårdagskvällen på en teater i Stockholm, som ska få vara namnlös, och upplevde en minifestival av dans.
Första delen var egyptisk dans, och det var faktiskt fantastiskt vackert. Trots att jag blir djupt generad varje gång jag ser kultursvennar klä ut sig och dansa till österländska rytmer, så var det mycket njutbart. Jag gillar dans. De var duktiga. Jag uppskattar kompetens.
Men andra delen, var vad som i programmet kallades för "nytango". Redan här började jag ana oråd. Mina tankar gick till nycirkus och nynazism, och annat som borde ha bara fått vila i frid, men som väckts till liv av aningslösa idioter. Jag läste vidare i programmet, och hittade vad som i alla kulturella sammanhang borde fungera som ett stoppord: gränsöverskridande.
Gränsöverskridande. Smaka på ordet. I andra sammanhang, en indikation på positiv utveckling, inom kulturen? Inte direkt. Då innebär det pretentioner som ingen kan leva upp till. Och jag blev inte besviken. Nytango dansas i sneakers, och indiska manskläder. Det var vedervärdigt. Sen efteråt blev det diskussion kring modern dans med publiken. Det var också vedervärdigt. Om det är någonting som gör mig mer generad än svenskar som dansar latinska och österländska danser, så är det svenskar som pratar engelska. Fruktansvärt.
Men det är intressant att jag blir så upprörd när svenskar dansar fel saker. Vad handlar det om? Det känns lite lätt rasistiskt, från min sida. Som om det låg i den svenska folksjälen att inte kunna vicka på höfterna. Jag tror att det handlar om mig själv, i vanlig ordning. För jag kan inte det där. Jag kan dansa, så jag kan lära mig rörelserna som ingår i salsa, eller vad det nu gäller. Men jag har det inte i mig. Jag känner det inte. Och jag skyller på min kulturella tillhörighet, för jag har helt enkelt inte rätt temperatur för det där. Och då menar jag inte enbart att jag i friskt tillstånd brukar ligga strax under 36 grader, jag pratar lite pretentiöst om min själ här. Jag är alldeles för sval.
Det har också antagligen att göra med att jag valt att ägna min fritid åt något så elitistiskt som balett. Balett baseras inte bara på att det enbart är de allra duktigaste som räknas, man börjar också efter en tid anse att alla andra dansformer är underlägsna. Det gäller modern dans i allmänhet, och allt med prefixet ny- i synnerhet. Dans ska inte handla om att springa runt på en scen i fladdriga byxor och utan skor, dans handlar om stenhård disciplin, smärta och att tvinga sin kropp till underkastelse.
Josefina är galen? Jag har nog aldrig blivit ordentligt diagnostiserad. Låt oss inte utesluta någonting riktigt än.
onsdag 4 november 2009
Josefina snor saker från Anna. Igen.
Stolthet och fördom. Lätt. Men jag inser att jag skulle bli besviken.
2. Vilken litterär person skulle du aldrig vilja byta plats med?
Vem som helst i vilken som helst av Lovcrafts böcker. De verkar alltid ha det så körigt.
3. Vilka är litteraturens ultimata kärlekspar?
Marguerite och Armand, Kameliadamen.
4. Om du fick gifta dig med en litterär person, vem skulle det då vara?
Öööööhhhh.... Kanske farbror Fred?
5. Du behöver ett nytt jobb, vilken karaktär skulle du vilja arbeta med?
Jag vill, precis som Anna, jobba på Hogwarts. Sitta bredvid professon McGonagall och dricka te. Det vore grejer, det.
6. Gör en resa tillsammans med en litterär person. Vart skulle du resa och med vem?
Hercule Poirot. För då skulle någon (inte jag) bli mördad med en dolk eller lite gift, och jag och Hercule skulle lösa det tillsammans. Och jag skulle ha fina trettiotalsklänningar på mig.
7. Vem är litteraturens mest missförstådda person?
Daisy, i The Great Gatsby. Hur skulle hon nånsin kunna leva upp till Jays förväntningar, och vem vill leva sitt liv på en piedestal?
8. Vem är en riktig hjälte?
Fanny Price. För att hon stillsamt följer sitt samvete oavsett konsekvenserna.
9. Vilken litterär person skulle du aldrig vilja möta i verkligheten?
Jane Eyre. Seriöst, vilken gnällfitta.
10. Vem skulle du kunna tänka dig att äta en middag med?
Muminmamman.
måndag 2 november 2009
Om kompetensutveckling
Så jag blev underkänd. Master of education blev underkänd, och fick det förklarat av någon som särskrev och inte kunde kommatera. Jag valde att svälja min stolthet, och göra om alltihop. Idag fick jag veta att jag blivit godkänd. Så nu ska jag skicka in nästa del, en powerpointpresentation. Jag föraktar powerpoint av hela mitt elitistiska akademikerhjärta, något som jag tror möjligtvis kanske kan framgå av mitt dokument. Jag skickar in det, och återkommer.
lördag 31 oktober 2009
Om spontanitet
Spontanitet är att göra någonting utan att tänka på konsekvenserna. Det är så barn fungerar. Anledningen till att de fungerar så, är att deras hjärnor inte har vuxit färdigt ännu, vilket innebär att de inte riktigt kan förstå konceptet orsak och verkan. Det gör dem impulsstyrda. Det är inte deras fel. Vuxna däremot, kan och bör man ställa högre krav på. Barn är inte små versioner av vuxna människor, och man kan inte förvänta sig att de ska bete sig klokt och fatta genomtänkta beslut.
Men vuxna är faktiskt inte heller stora versioner av barn, och nu börjar vi närma oss min poäng. Är man vuxen, så har man ansvar för åtminstone sig själv. Det innebär att man måste tänka framåt, planera för framtiden och hela tiden vara medveten om vad ens handlingar får för konsekvenser.
Spontana människor tänker inte på konsekvenser, och det leder till att ganska mycket dumheter. Jag är alltså tillbaka där jag inledde texten, vilket kallas för cirkelresonemang och är mycket vetenskapligt. Jag borde veta, eftersom jag har papper på att jag har "Degree of master of education". Ett papper som blänker, dessutom.
fredag 30 oktober 2009
Examen
Fast det är ändå ganska tjusigt. Så länge man inte tittar alltför noga på betygen. Jag var en tämligen medioker student. Det enda jag egentligen var riktigt bra på var att analysera text, och det var en förhållandevis liten del av min utbildning. Men som mamma sa, det gör inget, Josefina, för du är bra på andra saker.
Men min fråga är, vad gör jag nu? Vad gör man med ett examensbevis? Jag tror inte att det finns någonting man kan göra med det, som inte är outsägligt töntigt. Jag skulle kunna rama in det, och sätta upp det på väggen. Kanske mellan diplomet jag fick när jag klarade halkbanan, och det jag förhoppningsvis kommer att få när jag klarar PIM steg 3. Men jag är vuxen nu, och ironisk heminredning är inget som vuxna håller på med. Så jag lägger det i en låda någonstans, och säger ironiska saker om att jag har fått ett papper med silverfärg på som belöning efter fem års slit.
Men egentligen är jag rätt stolt.
torsdag 29 oktober 2009
Nåt jag snott från Anna
Besvara frågorna genom att använda titlar från böckerna i din bokhylla.
Är du man eller kvinna? Det andra könet
Beskriv dig själv: Förnuft och känsla
Hur mår du? Wuthering heights
Beskriv stället du bor på: Ett eget rum
Vart skulle du vilja resa? Oskuldens tid
Beskriv din bästa vän: Mörkrets hjärta
Vilken är din favoritfärg? Anne på Grönkulla
Hurdant väder är det just nu? The Tempest
Vilken är din favoritårstid? Sent i november
Om ditt liv vore ett tv-program, vad skulle det heta? Porträtt av konstnären som ung
Vad betyder livet för dig? Låt den rätte komma in
Vad är du rädd för? Persuation
Dagens aforism Farväl till vapnen
Vilket råd skulle du vilja ge? The importance of being Ernest
Hur skulle du vilja dö? En vampyrs bekännelse
Ditt motto: Ajöss och tack för fisken
onsdag 28 oktober 2009
Döden del 3. Festen.
Det är en viktig dag. Ceremonier är viktiga för människor, eftersom de markerar en övergång från ett stadie till ett annat. Efter begravningen är då vi på allvar börjar vårt nya liv, där den döda inte längre är med. You must go, and I must bide.
Det är därför jag tycker att det är så fel att försöka göra den dagen till vardagligare. Det är fel att gå dit i jeans, det är fel att begära ljus klädsel. Argumentet för ljus klädsel är ofta att det blir mindre sorgligt. Det är en begravning! Det blir inte mindre sorgligt för att man går dit i beiga chinos, det blir bara fegare. Att säga farväl av någon som dött är att för en kort stund titta ner i avgrunden. Så gör det. På riktigt. Det är stort. Det är överväldigande. Och det ska respekteras. Låt det vara olidligt sorgligt.
En människas död är ett universum som imploderar. Det ska inte livas upp.
När jag dör, ska alla ha mörka kläder. Jag vill ha en gosskör som sjunger Ave Maria, och ha Pavane för en död prinsessa som defileringsmusik. Jag vill ha kistbärare, svart bårtäcke och vita blommor. Jag vill ha gravtal. Och ni ska gråta. Efter det får ni minnas mig hur ni vill, eller glömma om det känns bättre. Begrav mig under en marmorängel, och låt den förfalla.
Bara ni ger mig den dagen. Sen är min tid över, sen får någon annan ta min plats.
Nej, jag är inte döende. Bara lite makaber. Jag har en playlist.
Döden. Del två. Efteråt.
I vissa fall genom att de träffar någon av det motsatta könet, någon som är lite crazy, sådär. Som får dem att dansa i fontäner, eller göra andra spontana grejer som får mig att rysa. Spontana grejer får mig att må lite dåligt. Spontana människor också, för den delen. Impulsstyrda människor är bara charmiga på film, i verkligheten är de idioter.
I verkligheten går sorg till stor del ut på att hantera skuldkänslor över allt man inte gjorde, allt man tyvärr gjorde, och allt man verkligen inte borde känna, men känner ändå. Lättnad, till exempel. För det är skönt när det är över. Det är skönt att slippa se någon ha ont, det är skönt att slippa se någon sakta glida iväg utan att man kan göra någonting alls åt det. Fyraåringen i en tycker att det borde räcka med att hålla fast jättehårt i personens arm. Men den vuxna versionen av en vågar inte försöka, för risken att bli överväldigad av maktlöshet är för stor.
Men det är också skönt att slippa tillbringa all sin lediga tid på sjukhus. Man kan få se på tv istället. Det är skönt att inte behöva släppa allt och slänga sig i en taxi när som helst. Det är som att få tillbaka sitt liv. Lättnad är också sorg.
För i verkligheten går man igenom alla sorgens stadier redan innan personen är borta, det tar sådan tid för oss att dö nuförtiden när vi envisas med att hålla liv i varandra alldeles för länge. Så när personen väl dör, bara fortsätter livet. Lite tommare, lite kallare. Men helt utan tårar i motljus och dramatik. Livet stannar inte upp, man måste gå till jobbet och man måste tvätta, som vanligt.
Precis som när döden kom, så blev det bara vardag av alltihop. Det blir verkligen vardag av allting, och det är den enda riktiga tröst jag kan erbjuda.
Eller en sak till, förresten. Ju längre tid som går, desto mindre minns man varelsen som låg i månader och bara dog. Till slut kommer den levande versionen tillbaka, hon med glittrande ögon, en avslagen tand och skorrande r. Det är något.
Det är alltid fyraåringen i en som blir övergiven. Antagligen eftersom att bli lämnad är en av de saker man aldrig riktigt lär sig hantera som en vuxen. Rationalitet har ingen plats här. Man blir inte en finare människa av sorg, man fortsätter bara vara sig själv. Fast ens dåliga sidor känns mer, eftersom man inte borde ha dem alls just då. Men det enda som förändrats är ju att någon annan är borta. Du är ju fortfarande kvar.
tisdag 27 oktober 2009
Hur tror du att döden ser ut?
Ibland dör människor på film av sjukdomar. De brukar bli lite bleka om nosen, tappa håret, och bli lite tjusigt svaga. Men i övrigt är de precis som vanligt, ända tills de viskar farväl till sin familj, tar ett sista andetag och vänder huvudet liksom åt sidan. Då vet man att de är döda. Det är vackert, sanitärt och värdigt. Alla gråter.
Det ser inte ut så när människor dör på riktigt. Vilket verkligen inte borde ha kommit som någon överraskning. Med tanke på hur felaktig Hollywoods bild av kärleken är, så är det inte konstigt att det framställer även döden sedd genom ett rosenskimmer. Som om de helt och hållet missuppfattat.
Människor är inte alltid sjuka länge, men det tar en evighet att dö. Och det är inte vackert. Sjuka människor förändras. De skrumpnar. När man ser dem i ögonen, hittar man inte alltid den de var förut. Till slut minns man inte längre hur de en gång var. Personen man har älskat är borta långt innan hon slutar andas.
Döende människor ser likadana ut. Huden liksom spänns över ansiktet, som om det helt plötsligt inte finns tillräckligt med hud för att täcka skallen, trots att ansiktet hängt i mjuka rynkor bara några veckor tidigare. De blir bleka som vaxdockor. En helt annan varelse.
Och döende människor luktar. Jag vet inte hur lik luktar, men jag vet hur döden luktar. Sötaktigt, ruttnande. Helt omöjligt att stå ut med.
Hennes ben dog först. Nekros. Hjärtat orkade inte pumpa blod till hela kroppen, så då offras benen. De blev blå, och kalla. Det är tydligen olidligt smärtsamt, så hon fick morfin. Vi kammade hennes hår, masserade hennes fötter. Som om det fortfarande spelade roll. Som om det fortfarande var hon . Men det spelade roll. För att vi skulle bli påminda om vem som låg där. Att det fortfarande var Karin, även om hon inte såg ut som henne längre. Karin hade velat ha sitt hår kammat. Det lät som det gjorde ont att andas, men hon fortsatte ändå. Länge. Till slut blev det mer och mer ansträngt. Sen lugnt igen. Jag åkte nästan hem. Men så var det bara över. Så odramatiskt. Hon bara slutade andas.
Och det var på riktigt nu. Hon skulle inte kämpa sig tillbaka för att leva några månader till den här gången. "Nån dag" hade blivit idag. Hon var verkligen inte längre där.
Kvar låg ett skal, och en massa känslor som bara kan uttryckas med klichéer. Det är inte hon som ligger där. Nu har hon i alla fall inte ont längre.
Och vi som stått bredvid och sett henne kämpa och vinna så många gånger var nästan snopna. Vi trodde nog aldrig att hon verkligen skulle förlora.
Glad Halloween, allihop. Kom inte och säg att jag inte livar upp.
tisdag 20 oktober 2009
Kort uppdatering
Däremot är jag inte helt imponerad av vädret. Jag är helt för en mysig Tim Burton-höst, med nakna träd som står svarta mot himlen, och stilig dimma som lömskt smyger längs marken, förmodligen planerandes onda planer. Om dimmor gör sånt. Vilket jag hoppas.
Men det här, råkyla som i bästa fall blir ett halvdant duggregn, och allt är fyra nyanser av beigebrunt? Jag känner mig som en statist i Raskens, speciellt med den envisa rethostan. Helt fel vibbar, och inte alls vad jag hade tänkt mig.
måndag 19 oktober 2009
Bitterhet är en kumulativ substans
Så jag sitter här och gnäller, och blir surar och surare. Samt känner mig seriöst sviken av mina luftrör. Och det är inte gnäll. Det är en riktig bitterhet. Även om den kommer att vara borta när luftrören uppför sig igen.
söndag 18 oktober 2009
Influensavaccinet: en uppföljning
En annan lite mer deprimerande aspekt av det hela, är att jag faktiskt fick vaccinet för att jag tillhör dem som Darwin egentligen pratade om, när han diskuterade de bäst lämpades överlevnad.
Det är lite nedslående. Jag försökte lämna blod för några år sedan, men de ville inte ha blod som var till brädden fullt med astmamediciner. Sen försökte jag anmäla mig till benmärgsregistret, men fick nej på grund av min pollenallergi. Jag har fyllt i ett donationskort, men jag hoppas inte för mycket.
Sen en annan sak jag tänkte på: vill man verkligen vara den enda som inte får influensan? När alla andra är sjuka, så får man vara den som håller ställningarna på jobbet. Jag tycker att det låter arbetsamt.
fredag 16 oktober 2009
If I´m not back again this time tomorrow, carry on, carry on....
Jag känner också lite skräck. Hur testat är det här vaccinet egentligen? Igår på nyheterna sa de att det innehåller en komponent från haj. Vilket är lite coolt, i och för sig, men tydligen rätt otestat. Vad är biverkningarna? Tänk om jag blir autistisk? Eller autisiskare. Mer autistisk?
Hur komparerar man autistisk, egentligen?!
JAG ÄR LUGN!!!!11!
tisdag 13 oktober 2009
Typhoid Mary och social slapstick
Det hela är mycket orättvist, för jag har i månader tvättat händerna femton gånger om dagen, använt handsprit så mycket att jag varit en vandrande brandfara och låtit bli att slicka på inredningen på pendeltåget. Jag tycker att jag som har gjort allt som står på pest-affischerna som sitter uppe på min arbetsplats faktiskt borde kunna räkna med att bli skonad. Men nej, och antagligen för att någon har gått till jobbet trots att han eller hon borde ha stannat hemma.
På en skola där jag arbetade tidigare, gick lärarna alltid till jobbet när de var sjuka. Och sen satt de i arbetsrummet och skröt om det, som om det innebar att de var tappra som kämpade på trots feber och hosta. Varenda gång jag kom dit blev jag sjuk. Varenda gång! Och fick kommentarer om hur klen jag var som alltid var sjuk, men jag var verkligen bara sjuk där. Jättekonstigt, verkligen! Idioter.
Som straff borde jag göra en Typhoid Mary och gå dit imorgon och hälsa på! Dela med mig. Men det ska jag inte, jag ska stanna hemma från alla jobb imorgon. Försöka bota min farsot med glass och säsong 6 av Buffy.
Dessutom kan jag inte tänka när jag är förkyld. Jag säger en hel del dumheter även när jag är frisk, men när jag är sjuk blir det ännu värre, och jag blir också lite sämre på att censurera mig själv.
Jag brukar kalla det för social slapstick, men det är liksom roligare för andra än för mig. Så jag stannar hemma, lite för er skull, och lite för min egen.
måndag 12 oktober 2009
Lovecraft revisited
Mitt senaste projekt i min femårsplan Förleda Ungdomen, är att läsa Lovecraft med de små liven.
Att än en gång skåda ner i avgrunden, men att den här gången ta hela klass E1x med mig. Ska bli ganska nice. Jag ska beställa ex av alla olika Lovecraft Läromedia erbjuder, och sen blir det fest.
Är det nån som vet om Charlotte Sometimes finns på svenska? Jag tänker att nästa steg mot att skrämma vettet ur dem skulle kunna vara en mysig saga om att kämpa mot identitetsupplösning.
Bara en tanke.
Övrig information: nageln är fortfarande svart-blå. Väldigt emo. Dessutom börjar den falla av. Det är ganska äckligt.
söndag 11 oktober 2009
Repris från förra bloggen
den 19 februari 2008
Ja, det är ju faktiskt måndag
Igår var en fantastisk kväll på ICA. Eller, egentligen var den helt ok. Men det finns vissa saker som verkligen bara händer på måndagar. Människor kan vara så bisarra. Den här mannen kom in med sin kompis. Bägge hade varit medelålders ett bra tag nu, men bara en av dem var full nog att ringa i fiskklockan som om det brann. Hans kompis såg ganska besvärad ut. Det skulle jag också ha gjort i hans situation.Fulla mannen hade en toupé som såg ut som om han kanske hade råkat tvätta den i nittio grader, och så hade den liksom filtat sig. Som ylle kan göra, ungefär. Vi har en stamkund vars peruk har råkat ut för samma öde, intressant att det tydligen kan hända. Den här mannen hade jag aldrig träffat förut, men han var verkligen kalasfull. Något av det fullaste jag sett på ICA. Det var inte så att han verkade ha druckit lite för mycket av måndagsbag-in-boxen. Snarare verkade det som han hade druckit så beslutsamt de senaste 30 åren att han nu var genommarinerad, hela han, och som resultat permanent slirig.
Hur som helst, han hade ju en nykter kompis med sig. Men den nyktre kompisen lät fulla kompisen fatta alla beslut, trots att fulla kompisen ville köpa jättemycket av allt det dyraste i fiskdisken. Men det var kanske fulla kompisens pengar.
De båda gled omkring rätt länge i butiken, fyllot gled kanske mest övertygande. Nyktre kompisen hasade generat efter. Till slut kom de fram till kassan, Julias kassa. Och då någonstans avvek nyktre kompisen. Man kan inte klandra honom. Han hade förmodligen planerat sin flykt ett tag, och såg sin chans när fulla kompisen försökte konversera en måttligt road Julia. Jag satt i kassan mittemot, och hon såg ut som hon tänkte "det här är inte sant, det här händer inte", i en loop. I tio minuter. För så lång tid tog det för honom att hitta pengarna. Julia såg alltmer sammanbiten ut, kön bakom honom gav kollektivt upp hoppet om att någonsin få nån ordning på måndagar.
Till slut lyckades han betala, och gå! Tyvärr lämnade han efter sig ett kuvert med nåt presentkort i. Julia skrev på "kvarglömt av berusad kund". Kul för honom när han kommer tillbaka, tänkte jag, men han var jobbig nog att förtjäna ett straff. Sen strök jag "berusad" och skrev dit "helt galet full". Det är viktigt att uttrycka sig helt korrekt, och det finns inga synonymer i livet.
Und wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein
Jag känner att jag har ICA att tacka för mycket, kanske främst att jag då tänker på 100% OB-tillägg, men också djupa insikter i mänsklighetens tillkortakommanden. Så här på lite avstånd ser jag det naturligtis genom ett rosenskimmer, och jag vill gå igenom lite fina minnen med er.
Jag börjar med:
Godingar vi minns
1. Skriktanten. Herrejävlar, vad många gånger jag flytt in på lagret för att gömma mig för henne. Den mest skräckinjagande lilla galning jag nånsin träffat, och jag lämnar med varm hand över henne till vem som nu kommer att ersätta mig.
2. Fryspizzan. Killen som kom in tre gånger i veckan, för att köpa läsk och fryspizza. Allt blekare, allt tunnhårigare, allt närmre skörbjuggen. Hur ska det gå för honom? Vi borde verkligen ha skramlat till ett rör c-vitaminbrus åt honom...
3. Juicemannen. Även han kom in ett par gånger i veckan, gick runt i butiken i över en timme och köpte samma sak varje gång. Tio rätter färdigmat, samt all apelsinjuice vi hade. Det blev alltid runt 700 kronor, och fyra pappkassar. Vi hade vilda teorier om vad han gjorde med alltihop, som alla slutade nånstans kring "Kan man röka apelsinjuice?"
Vad andra gör när jag jobbar.
Jens och lilla fröken syns vid 1:40.
lördag 10 oktober 2009
Farväl ICA, steg 1
Idag har jag arbetat mitt näst sista pass på ICA, och jag är lite vemodig. Så för att minska det vemodet, letade jag upp ett inlägg ur min gamla blogg, som redan då var ett latmaskinlägg, eftersom jag helt enkelt bara klistrade in min retorikuppgift. Meta-lathet är det nya svarta.
Josefina är lat, men ganska charmig
Eftersom jag läser retorik nu, och förra veckan skulle vi prata om nåt vad som helst i fyra minuter. Jag valde att prata om mitt jobb, och eftersom talet blev ganska uppskattat, och jag är för lat för att skriva riktigt blogginlägg varje dag, så klistrar jag in det här:"Jag har valt att prata om Vett och Etikett i din lokala matvarubutik.
Som ni som känner mig här vet, så arbetar jag extra i en icabutik. Det är ett väldigt bra extrajobb på många sätt, men det har sina nackdelar. De flesta kunder är jättetrevliga, men tyvärr inte alla och det finns en del beteenden som jag skulle vilja ta upp till diskussion.
Anledningen till det är, att jag insett att inte alla människor har haft förmånen att jobba i ett serviceyrke, och då kanske inte heller riktigt vet hur en del saker uppfattas. Så jag tänkte lite kort gå igenom med er ett par saker som man som kund kanske kan tänka på.
1. Kassörskan är inte en förlängning av kassaapparaten. Vi är människor av kött, blod och ackumulerad bitterhet precis som alla ni andra. Så hälsa trevligt på den snälla flickan.
2. Det är ganska osannolikt att mina föräldrar skulle ha döpt mig till DU DÄR. Eller JÄVLA FITTA, för den delen.
3.Kundhumor är tyvärr inte så uppskattat. Det finns nämligen ett begränsat antal skämt man kan basera på försäljning av mat, och jag har hört dem allihop.
4.Nys inte på butikspersonalen. Sedan införandet av karensdagen så sjukskriver vi oss inte, så det kommer bara att slå tillbaka på dig själv.
5.Vill du ha kvittot? Är ett erbjudande, och inte en fråga. Ja eller nej TACK är det korrekta svaret. Men svara inte enbart TACK, för då vet jag inte vad du menar och blir gråtfärdig av förvirringen.
6.Vi känner bara varandra på ica. Möts vi någon annanstans, kan vi möjligtvis nicka lite generat, men där går gränsen. Jag vill inte bli påmind om mitt jobb, du vill antagligen inte bli påmind om att jag vet att du lever på fryspizza och läskeblask, och står på randen till skörbjugg.
7.Kommentera inte uniformerna. Vi är ångestfyllt medvetna om att vi går runt i vad som bara kan beskrivas som ett polyestermicroinferno, men vi försöker att inte tänka på det och det är bara grymt att påminna oss.
Egentligen är det lika mycket för er skull som för min som jag berättar det här. Det är lätt att tro att butikspersonal befinner sig längst ner på hackordningen, men vi har faktiskt makt. Nämligen över allting du stoppar i dig.
Ät inte köttfärs.
10/10 2009.
Inlägget är från hösten 2007, precis innan köttfärsskandalen. Haha. Kom inte och säg att ni inte var varnade!
torsdag 8 oktober 2009
Lokaltidningar och människors sorgliga beteende
För en tid sedan slutade jag få morgontidningen levererad till min dörr halv tre varje morgon. Jag skojar inte, det kom verkligen halv tre varje morgon. Prick halv tre. Bara själva punktligheten i det hela höll på att knäcka mig, speciellt om jag hade svårt att sova. Halv tre, ligger man fortfarande vaken då och grubblar över avgrunden i någon form, så har man förlorat det slaget, och då att då bli hånad av morgontidningen kan lätt bli lite för mycket.
Hur som helst, det blev lågkonjunktur och jag slutade betala, så kapitalistsvinen som ger ut tidningen slutade att skicka den till mig. Så jag har tvingats söka mina nyheter annorstädes.
Bland annat har jag sökt i lokaltidningen, "Vårt Kungsholmen". Ta en paus och smaka på den titeln. Känns den inte underbart exkluderande? Kungsholmen är minsann inte för alla! Det är vårt...
Hur som helst fanns det i senaste numret en underbart distanslös artikel om var i innerstan det ger högst status att bo, och Kungsholmen hamnade längst ner i den listan. Kungsholmsbor var till och med de enda innerstadsborna som inte i första hand röstade på sin egen stadsdel, vilket är himla kul. Men roligast är listan över vilka saker kungsholmsborna tycker ger mest status. Den var som följer:
1. Att vara allmänbildad.
2. Att vara duktig på sitt arbete.
3. Att flytande kunna tala många språk. (Det stod så, jag har inte vänt på meningen för komisk effekt. Men jag skulle ha kunnat)
4. Att ha exemen från ett toppuniversitet.
5. Att ha arbetat ihop en förmögenhet.
6. Att kunna bestämma över sin egen arbetstid.
7. Vara en engagerad och duktig förälder.
8. Ha möjlighet att vara ledig en längre och sammanhängade period.
9. Vara en duktig talare.
10. Ha många vänner.
11. Vara underhållande och rolig.
12. Lägga tid och pengar på behövande människor.
13. Ha en egen stil.
14. Ha en klar och tydlig livsåskådning.
15. Ha ett långt och stabilt äktenskap.
Notera gärna att det anses vara viktigare att ha en egen stil än att ha ett stabilt äktenskap. Likaså är det viktigare att kunna tala inför grupp än att ha många vänner. Det är en i alla avseenden mycket sorglig lista, eftersom det är en beskrivning av vad människor tror att de måste ha för att imponera på varandra, inte för att bli lyckliga. Så egentligen var det hela kanske inte så komiskt ändå.
måndag 5 oktober 2009
Folkkommissariatet för inrikes ärenden
Efter förra årets helt stört elitistiska Krimkrigstema, har jag beslutat att låta den här höstens olämpliga skämt färgas av Kalla Kriget, och kanske framför allt Stalin och hans närmaste kompisar.
Förra årets tema gick inte riktigt hem, eftersom det inte är nån som minns Krimkriget.
Det var kul på sitt sätt, eftersom den där panikslagna blicken människor gärna får när man säger nåt de vet med sig att de borde känna till för att kunna kalla sig allmänbildade, men som de ändå inte kan nåt om, är någonting som förgyllde min vardag. Men i år är jag snällare, så i år ska jag bara skämta om terror och utrensningar.
Det här är Beria. Han är inte direkt missförstådd. Men han har stiliga glasögon, och jag tror att han skulle ha kammat över flinten om han bara hade kunnat.
söndag 4 oktober 2009
Digitalboxen - smekmånaden är över
Tyvärr har det försvunnit en massa kanaler nu, vilket är synd eftersom det innebär att jag inte kan titta på en dokumentär som heter Nazisternas UFO-jägare. Jag tror att det hade kunnat vara trevligt.
Ett annat litet bakslag idag var att min balettlärare inte tycker att jag ska börja med tåspetsdans förrän nästa termin. Min inre sjuåring vill börja nu!
Pausunderhållning
http://www.youtube.com/watch?v=lj-x9ygQEGA
lördag 3 oktober 2009
Operation Tjockis
Är ni inte glada nu, när jag ska bli en av er?
Favorit i repris 3
Hur väl känner du Josefina?
Eftersom jag är full av välvilja och aldrig tänker på annat än hur jag bäst ska kunna underhålla er, så har jag tänkt ut en ny tävling. Jag presenterar två situationer, och hur jag svarade. I en av situationerna sa jag det högt, i den andra lyckades jag bita mig i tungan och tänkte det bara.Ni ska med andra ord gissa: vilket av följande upprörandende dåligt beteende har jag gjort mig skyldig till?
1. Kund på ICA blir grinig över att det inte finns gratis plastgafflar till hennes fulsallad. Hon ifrågasätter om konceptet snabbmat ens existerar, när det görs så krångligt för henne.
Jag svarar: Vad sägs om att ta ansvar för ditt eget liv?
2. Kund är bekymrad över att citronerna är för gröna, och ser omogna ut.
Jag svarar: Vad är du rädd för, att de ska vara sura?
Ni kan svara i kommentatorsfältet om ni vill, men smsa hellre. Jag tänker här utgå från att det bara är mina kompisar som läser min blogg. Josefina har självinsikt.
Favorit i repris 2
Ett stressdiagram för Josefina, 27/4 2008
Ok, så jag kan inte göra ett diagram och klistra in här, för jag kan inte göra diagram. Det är lite synd, för jag tror att visuella hjälpmedel skulle underlätta i förståelsen av min dag. Men jag kan förklara i siffror istället, och så kan ni rita upp egna diagram om ni känner att ni behöver hjälp att visualisera mitt elände. Jag tänkte använda mig av siffror från 1 till 10, där 1 är lite och 10 är jättemycket.Vaknade, men vägrade gå upp för jag är vuxen och får göra vad jag vill. 1
Insåg att jag trots allt är vuxen, och måste gå upp faktiskt. 3
Tittar på högen av kurslitteratur, som inte verkar krympa alls, och börjar panikläsa. 6
Äter lunch och tittar lite på tv. 2
Blir biten i benet av en insekt som inte ser bekant ut, och får ett utslag. Dödsångest. 10
Dör inte. 4
Utslaget försvinner inte. 6
Hittar på andra sidan benet nånting som bara kan vara en blodpropp, på väg till hjärtat. Eller hjärnan. Eller nån annanstans där man inte vill ha blodproppar. Dödsångest igen. 10
Dör fortfarande inte. 5
Går till jobbet, utan att glömma att lämna tillbaka filmerna. Ganska nöjd med mig själv. 2
Blir väldigt allergisk mot utomhus som drar in inomhus, tycker synd om mig själv. 6
Stressar upp mig över lite blandade grejer, bland annat över hur jag ska kunna vara på två ställen samtidigt på tisdag mellan 7 och 9, men lugnar sen ner mig. 7-3
Får ont i käken av att prata med kunder i kassan. 7
Slutar prata med kunder i kassan, ler istället bara mot dem och hoppas att de inte tycker att jag verkar utvecklingsstörd. 3
Kunder verkar tycka att jag är lite konstig som inte säger nåt. Det gör ont att le också. Låter fortfarande bli att prata, men ser surmulen ut. 5
Rast. 3
Tappar eventuellt bort 1000 kronor. 8
Det är inte mina pengar. 4
Pengarna är hur som helst inte borta. 2
Kassa-koma. 1
Sen fick jag gå hem.
Favorit i repris från förra bloggen
The road to hell is paved with nycirkus
Seriöst, vad är det med nycirkus och pausunderhållning? Det är nästan så att man anar en konspiration.Lobbygruppen för nycirkus i Europa: "Ok, men nu gör vi så här: om vi lovar att inte uppträda på gatorna, utom när det är festivaler och sånt, så får ni ge oss all pausunderhållning i alla tevesändningar, i hela Europa. Ok?"
Olyckliga TV-chefer från olika länder, med representationsmiddagsmidjemått och svettfläckiga ljusblå skjortor: "Jaja, vi ger oss! Snälla, fånga in mimarna! Vi klarar inte mer!"
Som en svensk vid Poltava
Ni som snackar om måndagar, ni har ingen aning...
Det här riktar sig inte till min mamma, eftersom hon födde mig och har vissa odiskutabla rättigheter.
Men det gör jag inte. Istället väljer jag det kort, kärnfulla men ändå tycker jag, tänkvärda:
Käften, tjockis!
torsdag 1 oktober 2009
Here we go again...
Ehh...vahettere... nä. Men jag börjar bara om, som om jag inte alls hade övergett bloggen i över ett halvår.
Det är den där tiden på året igen. Ni vet. Jo, men ni vet visst. Vi pratade om det förra året också. Jag skrev ett inlägg, och fick en massa kommentarer på temat "nej".
Men nu är det så ändå, att är det oktober så är det. Det är kallt, faktiskt. Jag har risigt hår. Så jag kommer att köpa en basker.
Nej, jag har inte lärt mig nånting från förra året, eller året innan. Och jag tänker inte lära mig nånting till nästa år heller. Det är faktiskt helt normalt beteende för en vuxen att köpa en basker varje år, ha den på sig i hallen en halvtimme, för att sen inte alls våga gå ut i den. Helt normalt.
I år tror jag att jag ska köpa en blå.
Resten av dagen har ägnats åt att bevittna uppsegligen av ett mycket lovande myteri, samt viss bristande kompetens från min sida. Jag vet inte riktigt hur jag ska hantera något av situationerna, faktiskt.
lördag 6 juni 2009
Jag skärper mig och börjar igen.
onsdag 11 mars 2009
Det är inte CSN som är dumma, det är ni
Det är inte jättekul att städa tre timmar på ICA innan skolan för att tjäna ihop pengar till den här skulden, men det är faktiskt vad jag måste göra. När man är vuxen har man fler skyldigheter än rättigheter. Det betyder inte att man inte får göra fel, eller misslyckas. Men det betyder att man hela tiden måste försöka. Måste kämpa.
Det är första delen av det här utvecklingssamtalet. Här kommer den andra, som dessutom innehåller dagens läxa:
Ett studielån är ett åtagande. Det är inte gratis pengar, det ska betalas tillbaka. Och jag fattar att det inte är kul att betala 2500 i kvartalet till CSN, när man äntligen har börjat jobba och tjäna lite egna pengar, men vet ni vad? Det räcker inte.
Så här är det: du måste veta hur stor din skuld är. Att inte veta hur mycket pengar man är skyldig, är oansvarigt. Sen måste du veta hur hög räntan är på den skulden, och hur mycket det innebär i reda pengar varje år. Tycker du att det är svårt att räkna ut procent? Ring CSN och fråga! De är faktiskt hemskt hjälpsamma, och man måste inte kunna allting själv.
När du tagit reda på hur mycket du betalar i ränta varje år, jämför det med hur mycket du betalar till CSN. Du kommer att inse att om du bara betalar den summa CSN kräver av dig varje år, så betalar du inte av så mycket på lånet. En stor del av det du betalar är ränta på lånet. Det innebär att om du inte ökar inbetalningarna så kommer du dels att betala av lånet väldigt länge, dels att betala väldigt mycket mer än vad du lånat. Räntan är inte hög, men ditt lån är antagligen på ett par hundra tusen, vilket leder till att du ändå betalar många av dina surt förvärvade slantar i ränta.
Den som anstränger sig kan betala tillbaka sitt lån betydligt snabbare än på de 26 år CSN räknar med. Det räcker faktiskt med att lägga på ett par hundra kronor på varje inbetalning, om det är vad man har råd med. Det kommer att göra skillnad.
Nej, det är inte enkelt. Men vem har lovat dig att det ska vara enkelt?
Jag skulle kunna påstå att det här är något jag gör för ert bästa, men det är inte sant. Jag gör det för mitt bästa. Jag är så fruktansvärt less på att höra er gnälla över att ni måste ta ansvar över era liv, att jag måste ha någonstans att avreagera mig.
Vill ni fortsätta gnälla ändå? Skaffa en blogg som alla andra.
torsdag 26 februari 2009
Utvecklingssamtal: Pengar och ansvar
Steg 2: Om man inte sparar 15-20 procent av vad man tjänar, lever man över sina tillgångar. Fattar ni? Och kopplingen till steg 1, också? För grejen är, att det inte räcker med att varje månad ligga på plus minus noll. Man måste ligga på plus, för man vet inte vad som kan hända.
Ledordet här är ansvar. Om man inte har möjlighet att betala sina räkningar ett par månader utan sin inkomst, så kommer man i en krissituation att vara tvungen att be någon annan betala dem. Eller ta lån, som man måste betala tillbaka plus en massa ränta. Och ja, man kan kanske låna av sina föräldrar, men då är vi tillbaka i det vi pratade om i förra inlägget. Vi är vuxna nu, och måste klara oss själva. Visst, saker händer. Men vill du verkligen vara 30 och beroende av veckopeng från föräldrarna?
Nästan alla kan spara åtminstone 10 procent av sin inkomst. Vet ni vart alla pengarna tar vägen varje månad? Jag lovar att du kan hitta saker att dra in på. Och nej, det är kanske inte kul, men vet du vad? VI ÄR VUXNA NU!
Kul måste komma i andra hand, efter ansvar.
Så det här är veckans hemläxa: ta reda på vart alla pengarna tar vägen varje månad. Nästa vecka ska vi prata om hur man lägger upp en budget. Tycker du att det verkar tråkigt? Vänta bara tills vi kommer till utvecklingssamtalet om pensionssystemet...
onsdag 25 februari 2009
Vi är vuxna nu
Vi är inte unga längre, inte på det sättet att vi har all tid i världen på oss att få ordning på våra liv. Vi måste göra det nu. Eller snarare, ni måste göra det nu. Mig är det faktiskt redan ordning på.
Saken är den att det finns inga ursäkter längre, men det verkar inte hindra slashasarna i min generation. Byt ut kepsen mot en cykelhjälm! Klipp dig och skaffa ett jobb! Och välkommen till Utvecklingssamtal med mänskligheten.
För övrigt anser jag att du ska öppna ditt orangea kuvert